Kako analiza potrošača može poboljšati merchandising strategiju

Kako analiza potrošača može poboljšati merchandising strategiju

Iz svakodnevnog života znamo koliko su naši izbori važni. Da li ćemo se odlučiti za omiljeni ukus sladoleda u lokalnom marketu ili odabrati neku zdraviju opciju u obližnjem marketu zdrave hrane? Odluke koje donosimo prilikom kupovine često su intuitivne, ali iza njih stoji mnogo više nego što možda pretpostavljamo.

Zato smo i izabrali FMCG industriju, koja je dinamična i izazovna, gde brza promena i konkurencija zahtevaju izuzetnu pažnju prema detaljima i efikasnost u svakodnevnom radu. U takvom okruženju, merchandising strategija postaje ključna komponenta uspešnog poslovanja. Gde nastupamo mi, kao tim.

Zaronićemo dublje u svet merchandisinga i otkriti kako analiza potrošača igra ključnu ulogu u tome kako proizvodi dospevaju na police i kako nas privlače.

Šta je analiza potrošača?

Analiza potrošača predstavlja proces sakupljanja, interpretacije i primene informacija o ponašanju potrošača kako bi se bolje razumele njihove potrebe, želje i navike prilikom kupovine. Svrha takve analize je dublje razumevanje ciljne publike, što omogućava preciznije donošenje odluka o marketingu, prodaji i merchandising strategijama.

Tako dobijamo odgovor na ključna pitanja kao što su:

 • Ko su vaši potrošači i kako se razlikuju međusobno?
 • Kako potrošači donose odluke o kupovini?
 • Šta ih motiviše da izaberu određene proizvode?
 • Kako reaguju na promocije i ponude?

Kako se analiza potrošača primenjuje u FMCG industriji?

U FMCG industriji, gde su proizvodi često brzo potrošni i konkurencija je žestoka, analiza potrošača postaje još ključnija. Ako se preskoči ovaj korak ostajemo bez važnih podataka koji će dovesti do gubitka prodaje.

Ono što dobijamo analizom jeste :

Segmentacija tržišta: Uspevamo da vidimo demografske, psihografske i ponašajne karakteristike. Ovo omogućava ciljanje specifičnih grupa potrošača sa prilagođenim merchandising pristupom.

Personalizacija ponude: Razumevanjem potrošačkih preferencija možemo prilagoditi postavke proizvoda i promocije za svaki segment potrošača.

Planiranje inventara: Analizom ćemo uspeti da bolje planiramo inventar, čime se smanjuju nepotrebne zalihe i troškovi skladištenja ili povrata

Optimizacija izložbenih prostora: Razumevanjem kako potrošači pretražuju i selektuju proizvode uspevamo da efikasno postavimo proizvod na policama, čime se povećava vidljivost i prodaja.

Prilagođavanje promo kampanja: Znajući navike naših potrošača kreiraćemo marketinške kampanje koje su usmerene na specifične potrošačke grupe, što povećava efikasnost reklamiranja.

Kroz dublje razumevanje potrošača, FMCG kompanije mogu optimizovati merchandising strategije koje bolje odgovaraju njihovoj ciljnoj publici i samim tim dolazimo do povećane prodaje i ono što nam je najvažnije, stvorićemo lojalnost samom brendu.

Koraci u procesu analize potrošača

Segmentacija potrošača

Segmentacija potrošača je ključni korak u analizi jer omogućava da se ciljna publika podeli na manje grupe sa sličnim karakteristikama.

Ovaj proces obuhvata:

Demografsku segmentaciju: Grupisanje potrošača prema karakteristikama kao što su pol, godine, obrazovanje, prihod i geografsko mesto stanovanja.

Psihografsku segmentaciju: Identifikacija potrošačkih stavova, interesovanja i načina života. Ovo pomaže u razumevanju njihovih vrednosti i preferencija.

Ponašajnu segmentaciju: Analiza kako potrošači reaguju na proizvode i promocije, uključujući njihovu vernost brendu i učestalost kupovine.

Praćenje ponašanja potrošača

Praćenje ponašanja potrošača je ključno za razumevanje kako donose odluke o kupovini. Ovaj korak uključuje:

Analizu kupovnog puta: Praćenje koraka koje potrošač preduzima od razmatranja proizvoda do samog kupovinskog čina, uključujući i online i offline interakcije.

Analizu korpe za kupovinu: Razumevanje koje proizvode potrošači često kupuju zajedno, što može pomoći u kreiranju boljih prodajnih taktika.

Istraživanje potrošačkih recenzija: Analiza online recenzija i povratnih informacija potrošača može pružiti dragocene uvide o njihovim iskustvima sa proizvodima.

Sakupljanje i interpretacija podataka

Sakupljanje i interpretacija podataka je srce analize potrošača. To uključuje:

Sakupljanje podataka: Korišćenje različitih metoda za prikupljanje podataka, uključujući anketiranje, praćenje online aktivnosti i analizu prodajnih podataka.

Analizu podataka: Upotreba analitičkih alata kako bi se identifikovali obrasci i trendovi u podacima. Ovo omogućava donošenje informisanih odluka.

Pravilno interpretiranje podataka: Ključno je razumeti šta podaci zaista znače i kako ih primeniti u merchandising strategiji.

Kroz ovaj proces, kompanije mogu bolje razumeti svoje potrošače i prilagoditi svoje merchandising napore kako bi zadovoljili njihove potrebe i želje.

Kako analiza potrošača poboljšava merchandising strategiju

Personalizacija izložbenih prostora

Personalizacija izložbenih prostora je ključna korist analize potrošača u merchandisingu. Na osnovu podataka o preferencijama, navikama i kupovnim obrascima potrošača, možete prilagoditi postavku proizvoda na policama tako da privuče određene segmente potrošača. Na primer:

 • Postavljanje proizvoda koje često kupuju zajedno blizu jedni drugih (cross-selling).
 • Isticanje proizvoda koji su popularni među određenim grupama potrošača.
 • Prilagođavanje ambalaže ili oznaka proizvoda kako bi privukli određenu ciljnu grupu.

Identifikacija preferencija potrošača

Analiza potrošača omogućava dublje razumevanje preferencija potrošača u vezi sa proizvodima. Ovo znači da možete:

 • Kreirati proizvode koji bolje odgovaraju potrebama potrošača.
 • Razvijati nove ukuse, pakovanja ili verzije proizvoda na osnovu povratnih informacija potrošača.
 • Prilagoditi marketinške poruke kako bi se bolje uskladile sa onim što potrošači traže.

Praćenje efikasnosti promocija

Analiza potrošača omogućava praćenje kako potrošači reaguju na različite promocije. Na primer, možete:

 • Utvrditi koje vrste promocija privlače najviše potrošača.
 • Analizirati efikasnost određenih ponuda ili sniženja cena.
 • Prilagoditi promocije tako da bolje odgovaraju preferencijama potrošača.

Smanjenje zaliha i otpada

Kroz analizu potrošača, možete bolje predvideti potrebe tržišta i optimizovati nivo zaliha. To može rezultirati:

 • Smanjenjem nepotrebnih zaliha, čime se smanjuju troškovi skladištenja.
 • Smanjenjem otpada i povrata, jer možete bolje uskladiti proizvodnju sa stvarnom potražnjom.
 • Poboljšanjem ekonomske efikasnosti poslovanja

Studija slučaja: Primer uspešne primene analize potrošača

Nama drag primer koji se tiče uspešne primene analize potrošača jeste kako smo uspeli da uskladimo merchandising strategije na terenu za jednog vodećeg proizvođača zdrave hrane.

Tokom zimskih meseci naš klijent se suočavao sa stagnacijom prodaje i povećanim konkurentskim pritiscima na tržištu zdrave hrane. Imali su različite proizvode, ali nisu bili sigurni kako ih pravilno pozicionirati i promovisati kako bi privukli ciljnu publiku.

Rešenje smo dali u vidu delovanja na terenu u skladu sa dobijenim rezultatima istraživanja koje smo sproveli.

Prvo smo radili na tome da razumemo različite segmente kupaca. Otkrili smo da postoji nekoliko ključnih grupa potrošača sa različitim preferencijama u pogledu ukusa, zdravlja i cena.

Na osnovu ovih segmentacija, prilagodili smo izložbene prostore u prodavnicama tako da bolje odgovaraju potrebama svake grupe. Na primer, proizvodi sa nižim sadržajem šećera i niskim kalorijama bili su istaknuti za potrošače koji su bili fokusirani na zdravu ishranu, dok su za one koji su tražili brze užine, istaknuti proizvodi sa naglaskom na ukusu.

U isto vreme koristili smo analizu prodajnih podataka da bismo pratili kako su različite promocije uticale na prodaju. Na primer, saznali smo da su popusti za vikend privukli veći broj kupaca, dok su besplatni uzorci bili efikasni u privlačenju novih potrošača.

Nakon primene ovih strategija baziranih na analizi potrošača primetili smo rast prodaje i tržišnog udela. Klijenti su bili zadovoljniji jer su proizvodi bolje odgovarali njihovim potrebama, što je rezultiralo i većom lojalnošću.

Kako možemo pomoći vama?

Brand Care je vaš partner u unapređenju merchandisinga i povećanju efikasnosti poslovanja.

Ako ste u FMCG industriji i želite unaprediti svoju merchandising strategiju putem analize potrošača, Brand Care je spreman da vam pomogne. Naš tim iskusnih stručnjaka i bogato iskustvo u ovoj industriji čine nas idealnim partnerom za postizanje izvanrednih rezultata.

Razumemo specifičnosti ovog tržišta i znamo kako se nositi sa izazovima koji se pojavljuju. Naša posvećenost kvalitetu i inovacijama omogućava nam da budemo vaš pouzdan partner u optimizaciji merchandisinga.

Ako želite saznati više o tome kako Brand Care može unaprediti vašu merchandising strategiju kroz analizu potrošača, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim je spreman da odgovori na sva vaša pitanja i razgovara o konkretnim potrebama vašeg poslovanja.

About The Author

Experienced Chief Executive Officer with a demonstrated history of working in the FMCG industry. Founded and manages several successfully distribution companies in Serbia and the region. Skilled in Field Marketing, Marketing Management, E-commerce, Sales Operations, and Sales Management.