Kako vam outsource tim štedi vreme i novac

Kako vam outsource tim štedi vreme i novac

Već smo u nekoliko navrata spomenuli da angažovanje eksternog tima može pomoći svakoj kompaniji koja ima jasne ciljeve ispred sebe i koja želi da se na iste ciljeve usredsredi.

Prebacivanjem svakodnevnih zadataka na spoljne saradnike, možete osloboditi svoje vreme i vreme svojih menadžera, a samim tim fokusirati se na druge aspekte vašeg poslovanja. Zaključujete da ovo može samo povećati vaš rast i produktivnost.

Navešćemo primer koji danas srećemo sve češće. Od menadžera, ali i od zaposlenih koji nemaju menadžerske pozicije se očekuje da su upoznati sa svim segmentima poslovanja što predstavlja ogroman pritisak. Uz eksterne timove ovo postaje prošlost i svaki zaspoleni se može baviti onim u čemu su najbolji.

Međutim, postoji i druga strana medalje koja se tiče outsourcinga. Mnogi nisu sigurni kada osete nedostatak kontrole. Zato je važno pronači kvalitetan outsourcing tim, jer taj tim je direktni zastupnik vaše kompanije. I svakodnevnim izveštavanjem i dešavanjima sa terena uvidećete da li opravdavaju poverenje ili je vreme da se nađe drugo rešenje. Najviše će se ovo osetiti kroz doživljaj samog brenda, kako kod trgovaca, tako i kod kupaca.

Svakako ovaj blog post ima za cilj da istakne kako usluge spoljnog merchandisinga mogu koristiti brendovima bilo koje veličine. Bilo da ste brend titan čije ćete proizvode naći u svakom objektu u koji uđete ili tek ulazite na tržište, vrednost od spoljnih stručnjaka ćete osetiti kroz brojne aspekte.

Outsourcing vam može pomoći da smanjite troškove

Smanjenje troškova je razlog broj jedan zašto kompanije prepuštaju poslove. Zašto? Spoljni saradnici su obučeni stručnjaci i korišćenje njihovih usluga omogućava vam da se pridržavate manjih budžeta i plaćate samo ono što vam je potrebno. Ovo je obično daleko isplativije od zapošljavanja radnika sa punim radnim vremenom.  

Prilikom zapošljavanja na puno radno vreme,  morate uzeti u obzir doprinose za zdravstveno osiguranje, beneficije, pa čak i plaćene godišnje odmore. Krajnji rezultat je zaposleni koji košta znatno više od godišnje plate. Sa druge strane, spoljni saradnici će obično samo naplaćivati po dogovoru, bilo po satu ili mesečno, ali jasno ćete vidi uštedu u troškovima.

outsource ili inhouse

Što se tiče konkretno merchandisera, brendovi dodatno dobijaju i veću pokrivenost zbog fleksibilnosti samog tima, koji se nalaze po celoj Srbiji i time odmah dobijate uštedu u vidu veće pokrivenosti za opet mnogo manju nadoknadu nego da zaposlenog šaljete u druge gradove, što je veoma nepraktično.

Outsourcing vam omogućava i da vlastitim tempom stignete na nova tržišta bez prenaprezanja resursa. Testirajte tržište i ako postoji potražnja, dajte timu zeleno svetlo da krenu punom parom.

Outsourcing vam štedi vreme

Možda još niste u fazi u kojoj je potrebno potpuno outsourcing merchandising odeljenje. Ali možda ste u fazi kada je vašem menadžeru potrebno da mu oslobodite vreme da se usredsredi na još važnije poslove.

Ustupanje manjih poslova spoljnom timu, oslobađa vas da se usredsredite na rast i poboljšanje svog poslovanja. Osim toga, budući da je svaki zadatak koji prepustite spoljnim kompanijama u rukama stručnjaka, uštedećete dosta vremena na upravljanju projektima.

To znači da nema potrebe za produženim sastancima za planiranje i pregled. Jednostavno obavestite svoj tim o tome šta očekujete i oni će se pobrinuti za ostalo. Proces je jednostavan, brz i isplativ. I to je krajnji razlog zašto toliko preduzeća to radi.

O vašem biznisu se brinu stručnjaci

Mnoga preduzeća pravi grešku razmišljajući o outsourcingu samo kada istroše svoje resurse, koristeći ga isključivo kao način da se nose sa prenatrpanošću posla. Jedna od glavnih prednosti outsourcinga nije brz i lak pristup dodatnom paru ruku, benefiti su mnogo veći.

Kada posao prepustite spoljnim saradnicima, predajete ga stručnjaku koji se fokusira 100% na vaš brend. Kao što smo već rekli na početku možda ste fantastičan menadžer za vođenje svog biznisa, ali to ne znači da treba da znate kako da postavite planogram tako da utičete na kupca da se opredeli baš za vaš proizvod. Ako prihvatate outsourcing, ne morate biti specijalista za sve. Jednostavno predajte zadatke pravom timu.

Zaključujemo da outsourcing može postati svetla budućnost vaše kompanije. Ako želite povećati kapacitet, proširiti svoju ponudu ili poboljšati skup veština kojima raspolažete, nema lakšeg ili pristupačnijeg načina nego putem outsourcinga.

Ukoliko smatrate da je vreme da merchandising deo prepustite pravom timu koji ima već dugogodišnje iskustvo kako sa velikim brendovima, tako i sa onima na početku, pišite nam na mail office@brandcaregroup.rs, a mi ćemo vam rado pružiti sve informacije.

About The Author

Experienced Chief Executive Officer with a demonstrated history of working in the FMCG industry. Founded and manages several successfully distribution companies in Serbia and the region. Skilled in Field Marketing, Marketing Management, E-commerce, Sales Operations, and Sales Management.