Šta je vizuelni merchandising?

Šta je vizuelni merchandising?

Pričajući o planogramima, ne možemo da se ne osvrnemo na vizuelni merchandising čiji je deo upravo i planiranje planograma.

Vizuelni merchandising jeste aspekt koji se bavi predstavljanjem proizvoda u maloprodaji kako bismo izvukli iz njega maksimum i dali najbolju priliku za prodaju. Nakon svih poslova koji prethode izlaganju na polici, počevši od planiranja asortimana, odabira proizvoda, povezivanje sa dobavljačima, i prolazeći kroz fizički lanac snabdevanja, proizvod sada ulazi u prostor kupaca i moramo se pobrinuti o njegovoj prezentaciji.

Ovaj termin se često koristi kao sinonim za prikazivanje proizvoda, ali u današnjoj maloprodajnoj industriji ovo uključuje mnogo širi aspekt.

Vizuelni merchandising igra mnogo veću ulogu u procesu upravljanja proizvodima u nekim sektorima maloprodaje od drugih. Modne kuće i saloni nameštaja oduvek su posvećivali više pažnje izlaganju, ali čak i u super marketima može se videti ulaganje u vizuelni element izlaganja robe. I danas zaista neki trgovci se sve više koriste vizuelnim alatima kao načinom da zainteresuju kupca da se razlikuju od svojih konkurenata.

Ko je odgovoran za vizuelni merchandising ?

Odgovornost za ovaj deo upravljanja proizvodima varira između različitih sektora. U nekim maloprodajnim organizacijama tim brend menadžera koordinira napore vizuelnog merchandisinga sa ostalim promotivnim aktivnostima, kao deo marketinških aktivnosti. Ako gledamo sa tog aspekta, elementi vizuelnog predstavljanja robe (naročito upotreba promo materijalai fotografija) ponekad se nazivaju „oglašavanjem u prodavnici“.

Oglašavanje, prema tradicionalnoj definiciji, odnosi se na komunikacije koje se prenose putem medija, poput časopisa ili televizije; međutim, maloprodajno okruženje je mesto na kojem proizvođači prikazuju razne vrste markiranih materijala, što se opet čini kao reklama.

Sada dobavljači ovu vrstu reklame plaćaju i to koliko će se platiti trgovcu za ovu privilegiju može varirati, ali često suma ostane neotkrivena.

VIZUELNI MERCHANDISING KAO PODRŠKA STRATEGIJI POZICIONIRANJA

U maloprodajnom okruženju koje je sve zasićenije, konkurentnije i gde čak imamo i međunarodnu konkurenciju, vizuelni momenat je način komuniciranja i razlikovanja maloprodajne ponude. To mora biti sastavni deo svake strategije u kojoj prodavac pokušava da preusmeri potrošača. Očigledno je, dakle, da sve više prodavaca često koristi vizuelni merchandising za jačanje brenda.

Mnogi brendovi imaju svoj način prikazivanja proizvoda u zavisnosti od toga kakav utisak žele da ostave na svoje kupce. I možemo razlikovati lokalizovani pristup i centralizovani.

Lokalni pristup – Može se prilagoditi referencama proizvoda na lokalnom tržištu i može uključiti lokalne teme, a samim time se može prilagoditi lokalnoj konkurenciji

Dok centralizovani pristup, kao što sama reč kaže kontroliše komunikaciju i promoviše snažniji identitet na nacionalnom nivou Može integrisati teme i poruke korporativne komunikacije kako bi brend bio prepoznatljiv gde god da se kupac nalazi.

Proizvodi

U svim maloprodajnim okolnostima sam brend bi trebao dopunjavati celokupan utisak i ne bi trebao da konkuriše samom proizvodu.

Prezentacija robe u velikoj meri je određena kategorijom proizvoda ili krajnjom upotrebom proizvoda, ali u nekim slučajevima druge karakteristike proizvoda mogu imati veze sa načinom prezentacije. Na primer, boja se često efikasno koristi, a mnogi trgovci odećom i nameštajem kuće uključuju paket korporativnih boja u plan kupovine, tako da se različite kategorije proizvoda mogu predstaviti zajedno.

Novi pristupi metodama prezentacije na mestu kupovine deo su orijentacije ka upravljanju kategorijama kako bi se što bolje prezentovalo kupcima. Bitno nam je da kupcima pružimo jasnoću i logičnost prezentacije proizvoda, dok u aranžman uključujemo i predložene komplementarne i impulsne kupovine.

Izgled prodavnice

Vizuelni merchandising takođe uključuje i kako izgleda prodavnica. Na izgled prodavnice će u velikoj meri uticati asortiman i raznolikost u ponudi, a ograničiće njena veličina i struktura.

Postoji niz različitih pristupa izgleda prodavnice, mada su svi dizajnirani sa namerom da preusmere kupce u svako područje u prodavnici kako bi ih izložili punom opsegu proizvoda. Uobičajeni izgled prodavnice je obliku rešetke. Ova metoda maksimizira upotrebu raspoloživog prostora i pruža logičnu organizaciju proizvoda u ponudi. Alternativni pristup je postavljanje različitih gondola, polica i displeja. Ova vrsta rasporeda je prikladna kada je potrebna raznolikost i kada postupak kupovine uključuje pregledanje, a ne sistematičniji postupak izbora proizvoda.

Izlozi

Izlozi imaju posebno važnu ulogu u prenošenju poruke potencijalnom kupcu šta prodavac zastupa i kakvo okruženje za kupovinu nudi. Izlozi čine kupce svesnim vrste robe koja se prodaje i nadamo se da će privući interes ciljanih kupaca. U stvari, izlozi mogu biti i toliko uzbudljivi da sami po sebi postaju atrakcija za posetioce. Izlozi mogu biti otvoreni, što omogućava kupcu da vidi unutrašnjost prodavnice i da uđe kako bi nastavio kupovinu.

Alternativno, izlozi mogu biti podržani delimičnim zidovima što trgovcu omogućava da u ekrane ugradi promotivne fotografije ili da stvori dramatične efekte.

Kako vam Brand Care može pomoći ?

O ovoj temi koliko vizuelni efekat može da potpomogne povećanje prodaje možemo mnogo pisati. Uloga vizuelnog merchandisinga u upravljanju maloprodajnim proizvodima ne može se odvojiti od bilo kog od „naučnijeg“ aspekta upravljanja proizvodima. Osiguravajući da proizvod stigne u prodavnicu u pravo vreme i u količinama koje odgovaraju potražnji kupaca, vredni su ciljevi samo ako kupci primete proizvod kada uđu u prodavnicu.

Vizuelni merchandising ističe i skreće pažnju na robu i ima sposobnost da da „ton“ brendu. Stoga igra presudnu ulogu u stvaranju i podršci brendu. Potrošači koriste sve veću raznolikost kanala distribucije za kupovinu, ali samo prodavnice mogu kupcima ponuditi društveno iskustvo sa stvarnim proizvodima u stvarnom prostoru. A ako ovaj ključni momenat ne koriste kako bi ostvarili konkurentsku prednost, nastavlja se usmeravanje kupaca prema alternativnim formatima kupovine.

Brand Care se može pobrinuti da vizuelni identitet vašeg brenda ostane uvek ujednačen u kojem god objektu da se nalazite. Zajedno sa vama idemo ka istim ciljevima.

About The Author

Experienced Chief Executive Officer with a demonstrated history of working in the FMCG industry. Founded and manages several successfully distribution companies in Serbia and the region. Skilled in Field Marketing, Marketing Management, E-commerce, Sales Operations, and Sales Management.