Da li su trgovci spremni za Crni petak?

Da li su trgovci spremni za Crni petak?

Kada kažemo “Black Friday” direktna asocijacija nam je rasprodaja u SAD i redovi ispred tržnih centara kako bi se ugrabio željeni artikal po mnogo povoljnijoj ceni.

Vremenom ovaj praznik je doneo velike promene i na svetskom tržištu. Vidimo kako se praksa prvog petka posle Dana zahvalnosti usvaja širom sveta i kako shopping groznica može trajati tokom celog novembra. Ono što primećujemo jeste da upravo ovaj period popusta nam može ukazati na bitne promene u trendovima i ponašanjima kupaca, tako da svaka industrija može imati svoje igralište gde će posmatrati i prilagođavati ponudu svojoj ciljnoj grupi.

Online ili offline kupovina?

Kako su prethodne dve godine izmenile način kupovine i kako se nalazimo u digitalnoj eri, ono što se prvo desilo jeste povećanje online kupovina. Međutim, i pored predviđanja da bi prodaja mogla da opadne u samim prodavnicama, na naše iznenađenje krajnji podaci o prodaji su i više nego odlični. Kupci su i dalje dolazili u prodavnice i pored mogućnosti kupovine na mreži.Kupovati online ili offline tokom Black Friday praznika

Ovaj podatak nam omogućava da razumemo perspektivu kupca i identifikujemo obrasce kupovine. Takođe ovi uvidi mogu pomoći maloprodajnoj industriji da shvati koji su proizvodi traženiji tokom rasprodaja i tako mogu planirati buduće akcije (ne zaboravimo božićne i novogodišnje praznike).

Istraživanja pokazuju da starosna grupa od 25 do 35 godina najradije kupuje u prodavnicama, što je i razumljivo s obzirom da su u godinama kada imaju dovoljno iskustva da znaju šta žele, lako im je da dođu lično, uvere se u kvalitet i mogu odmah da kupe proizvod.

Tu dolazimo do očekivanja potrošača. Na Crni petak, većina potrošača možda čeka baš taj dan za kupovinu određenog artikla. Samim tim očekivanja su prevelika što dovodi u problem trgovce na malo. Zbog masovne kupovine, neki ostaju bez robe čime kupac ostaje razočaran. To delimično može da se reši online prodavnicama, ali i tu dolazimo do istog problema ukoliko prodavci ne obezbede zalihe.

Kakvo je stanje u Srbiji ?

Obeležavanje dana kada se artikli snižavaju u velikom procentu – Black Friday su prihvatile i mnoge kompanije u Srbiji. Sigurno ste već primetili prolazeći pored izloga istaknute akcijske cene, a na društvenim mrežama oglasi sa popustima iskaču koju god stranicu da posetite.

Ono što je već godinama evidentno jeste da popusti kod nas nisu tako veliki kao što je to slučaj u SAD i tako umesto sniženja od 70 ili čak 90 odsto, popusti u Srbiji budu uglavnom minimalni.

U Srbiji nemamo zvanične informacije o dešavanjima na terenu tokom Crnog petka, ali znamo šta se najviše traži i šta kupci smatraju da je vredno čekanja :

  • Video igrice i konzole – Čak i nove video igre možemo već naći na popustu.
  • Igračke – bliže nam se novogodišnji i božićni praznici tako da je ovo odličan trenutak da iskoristite povoljne cene za kupovinu poklona.
  • Mobilni telefoni – već vidimo da svi operateri nude brojne povoljnosti, a tako i u prodavnicama mobilnih telefona možemo naći adekvatnu zamenu za stari telefon.
  • Kućni aparati – ako želite da se ponovite novim uređajem, Crni petak je dobar dan za kupovinu jer prodavnice tehnike nude popuste baš na ove uređaje.
  • Iako se Crni petak veže uglavnom za tehnologiju i tehniku, obuća se može pronaći po odličnim cenama na Crni petak. Tako da je ovo odlična prilika i da se kupi kvalitetna obuća.

Međutim, postoje i artikli koji se nalaze u ponudi, ali za koje se ne isplati čekati Crni petak.

  • Odeća bude na akciji, ali to uglavnom ne bude ona koja vam treba. Uz to često odgovarajući broj je teško ugrabiti.
  • Iako je nakit gotovo uvek na vrhu popisa poklona za Božić, Crni petak nije najbolji dan za kupovinu, Dan zaljubljenih se pokazao kao cenovno povoljniji dan.
  • Putovanja mogu biti na akciji, ali novogodišnja putovanja nisu puno snižena na Crni petak u odnosu na redovne cene. Black Friday je za putovanja nešto kao last minute ponude.

Šta možemo očekivati ovog Crnog Petka ?

Iako nailazimo na olakšane uslove što se tiče kretanja, ova godina je drugačija od prethodnih po pitanju ekonomskih prilika. Primetan porast cena uz smanjenu potrošačku moć dovodi do toga da prodavci imaju neprodate zalihe. Uz to čak i ako postoji povećana zainteresovanost za neke artikle postoji velika mogućnost da roba zakasni na odredište.

Logistika neprestano nailazi na prepreke, posebno kad su elektronski uređaji u pitanju. Povećana potražnja, a smanjeno ljudstvo predstavlja poteškoće za isporuku robe na vreme.

Zastoj u svetskim lancima snabdevanja je pogurao neke od trgovaca na raniji početak rasprodaja. Logističari su upozorili trgovce, da ukoliko žele da ponude svojim potrošačima ugodnu prazničnu kupovinu, da obezbede robu  što pre.

Zato se prodavci ove godine umeravaju da rasprodaju preostale zalihe više nego na povećanje prometa.

Ono što je neophodno jeste da trgovci budu spremni na svaki mogući scenario i da to iskustvo iskoriste za sve dalje akcije koje ih čekaju, jer smo sezonu popusta tek otvorili.

About The Author

Experienced Chief Executive Officer with a demonstrated history of working in the FMCG industry. Founded and manages several successfully distribution companies in Serbia and the region. Skilled in Field Marketing, Marketing Management, E-commerce, Sales Operations, and Sales Management.