Kako zaustaviti kupca u marketu?

Kako zaustaviti kupca u marketu?

Bez obzira što se sve više susrećemo sa trendom online kupovine, supermarketi su i dalje neizbežan deo našeg života. To je mesto gde se obavlja kupovina namirnica i drugih proizvoda za svakodnevnu upotrebu.  Kupovina u supermarketu može biti brza i ugodna, no često se događa da kupci u potrazi za određenim proizvodima lutaju po trgovini. Tako postaju frustrirani i nezadovoljni zbog nedostatka informacija o proizvodima ili nedostatka pomoći od strane zaposlenih. Stoga, pored toga što je važno da zaposleni imaju razvijene veštine zaustavljanja kupca, kako bi im pružili pomoć i osigurali kvalitetnu uslugu, bitno je i da se sam proizvod dovoljno jasno istakne na polici. Ovakva simbioza dovodi do zadovoljnih kupaca i povećanja prodaje.

U današnjem konkurentnom tržištu, važno je da brendovi i proizvodi privuku pažnju kupaca i podstaknu ih da se zaustave i razmotre kupovinu. Kupci su često izloženi prevelikom izboru proizvoda i reklamama koje ih bombarduju na svakom koraku, što otežava privlačenje njihove pažnje. Kako bismo bili uspešni, važno je imati strategiju koja će privući pažnju kupca u marketu i podstaći ih da se zaustave, razmisle i kupe proizvod. U ovom blogu, istražićemo različite načine kako brendovi mogu privući pažnju potrošača i poboljšati svoju prodaju u marketima.

Koja je vaša ciljna grupa?

Ovo znamo, ali nikad nije na odmet da ponovimo. Pre nego što brendovi mogu razviti strategiju za privlačenje pažnje kupaca u marketima, važno je razumeti svoju ciljnu publiku. Analiza ciljne publike uključuje analizu njihovih potreba, želja i preferencija. Brendovi bi trebali razmotriti demografske karakteristike, poput godina, pola, obrazovanja i prihoda, a isto je važno i razmotriti psihografske karakteristike, poput stavova, vrednosti i stilova života.

Kada razumemo svoju ciljnu publiku, možemo identifikovati koji proizvodi i brendovi su relevantni i privlačni i gde se mi nalazimo u odnosu na te proizvode. Na primer, ako ciljna publika preferira organske proizvode, možda da razmotrimo proširenje svoje organske linije proizvoda kako bi zadovoljili njihove potrebe i želje.

Ali to delimično i nije tema, analizom ciljne publike pomažemo već postojećim proizvodima da se bolje usmerimo kad je u pitanju in-store marketing i razvijamo strategije koje će privući ciljnog kupca i zadržati njegovu lojalnost.

Šta je In-Store marketing?

In-Store marketing je vrsta marketinga koja se odvija u klasičnim prodavnicama. Time pomažemo u promociji proizvoda i kupcima nudimo odlično korisničko iskustvo. Ova vrsta marketinga se fokusira na interakciju sa kupcima kako bi se obezbedilo personalizovano iskustvo tokom same kupovine.

Kada je u pitanju zaustavljanje kupaca, In-Store marketing može pomoći brendu tako što će privući pažnju kupaca na njihove proizvode i poboljšati njihovu vidljivost na policama. S obzirom na to da su kupci često preopterećeni brojnim proizvodima u trgovini, ovim načinom možemo pomoći brendu da se izdvoji iz mase i bude primećen. To može povećati verovatnoću da kupci zaustave svoj kupovni put i pogledaju šta brend nudi.

Za razliku od platformi za e-trgovinu, u prodavnicama imamo mogućnost interakcije sa kupcima u realnom vremenu, što je ključno za privlačenje pažnje kupaca. Jednom kada privučete pažnju, povećavaju se šanse za kupovinu. Danas se preduzeća više fokusiraju na digitalni marketing kako bi privukla ljude. Međutim, kada kupci uđu u radnju, njihova pažnja funkcioniše drugačije nego dok skroluju po društvenim mrežama.

Zašto nam je potreban In-store marketing?

Brendovi robe široke potrošnje i trgovci na malo moraju da se fokusiraju na pružanje najboljeg za svoje kupce, ali sa svim različitim vrstama marketinških i reklamnih poruka koje bombarduju kupce, kako vaš brend zauzima centar pažnje? To ćemo otkriti tako što ćemo skupiti podatke sa terena i na osnovu njih stvoriti sliku gde se mi nalazimo u percepciji naših potrošača i u skladu sa tim delovati.

Postoji mnogo razloga da uložite više truda u svoju marketinšku strategiju u prodavnici. Sa desetinama vrsta marketinških taktika, marketing u prodavnici obično se zaboravlja ili jednostavno ostavlja poslednji na listi prioriteta. Međutim, potreban vam je marketing u prodavnici jer:

Morate povećati tržišni udeo

Ako imate manji tržišni udeo u poređenju sa vašim glavnim konkurentima, onda zarađujete manje novca, ljudi se ne sećaju vašeg brenda ili jednostavno ne obraćaju pažnju na njega.

Promovisanjem u prodavnici pomoći ćete neodlučnim kupcima da kupe vaš proizvod umesto onog koji nudi vaša konkurencija. Tako postoji velika mogućnost da pređu sa proizvoda vašeg konkurenta na vaš (ili bar da ga isprobaju).

Delujete na visoko konkurentnom tržištu

Još jedan problem danas je mnoštvo dostupnih brendova. Kako mogu doneti odluku, posebno kada uđu u prodavnicu i vide toliku raznolikost?

Statistike su pokazale da pre odlaska u prodavnicu oko 80% kupaca pretražuje sajtove kao što su Cenoteka ili slično. Na taj način upoređivanjem cena robe široke potrošnje kupci mogu doneti konačnu odluku gde će kupiti proizvod i po kojoj ceni. Ali, ono što je bitno jeste i informacija da kupac kada uđe u prodavnicu emocija igra veliku ulogu u ponašanju pri kupovini. I tako nastaje impulsna kupovina koja se najviše odnosi na hranu i životne namirnice, ali tu je naravno i odeća i proizvodi iz drugih kategorija. Zato je veoma važno za brendove da su uvek dostupni i vidljivi kako bi ohrabrili kupce da se odluče baš za taj proizvod.

Kada je reč o robi široke potrošnje, teško je izabrati. Zbog toga je marketing u prodavnici neophodan. Na primer, kada kupac ode u deo sa kozmetikom za telo, vidi najmanje 10 brendova, a da ne spominjemo mirise i etikete. Usvajanjem dobre reklamne kampanje moći ćete da se razlikujete od konkurencije.

Mala vidljivost proizvoda

Još jedno pitanje koje se može rešiti marketingom u prodavnici je nedostatak vidljivosti. Znate da je teško povećati vidljivost proizvoda kada postoji toliko drugih sjajnih proizvoda koji se bore za pažnju kupaca. Evo kada marketing u prodavnici stupa u pomoć.

Da biste povećali vidljivost svog proizvoda, moraćete da učinite svoj proizvod atraktivnim. Za ovo se možete osloniti na dizajn i boje pakovanja. Takođe, kreativni displeji i baneri, o kojima ćemo pisati kasnije, mogu pomoći kupcima da prvi vide vaš proizvod, što će dovesti do bolje opšte vidljivosti brenda.

Kome je potreban marketing u prodavnici?

Jednostavan odgovor na ovo pitanje bi bio za brendove, ali nisu oni jedini u trci za zaustavljanje potrošača i povećanje profita.

  1. Brendovi široke potrošnje

Brendovi robe široke potrošnje (FMCG) su oni koji najviše mogu da iskoriste marketing u prodavnicama. Osim promocija, koje mogu pomoći u povećanju prodaje i unapređivanju unakrsne prodaje (prodaja drugih komplementarnih proizvoda – pasta za zube i četkica za zube), marketing u prodavnici može pomoći da efikasno promovišete svoj proizvod potrošačima. I ovde imamo i još jedan benefit, a to je povećanje svesti o brendu jer na taj način potrošači postaju lojalni kupci.

  1. Trgovci na malo

Prodavci na malo treba da ponude svojim kupcima neverovatno iskustvo, a in–store marketing im može pomoći u ovom teškom zadatku. Očekivanja kupaca rastu svake godine. Uzimajući u obzir činjenicu da platforme za e-trgovinu imaju tendenciju da ponude bolje korisničko iskustvo jer mogu da prikupljaju podatke od korisnika i pronađu tačno ono što žele, prodavnice moraju da idu u korak.

Jedna marketinška taktika u prodavnici koja može pomoći je besplatan internet. Kupci će morati da se prijave i prodavci će na taj način moći da prikupe potrebne podatke.

  1. Spoljni partneri u prodavnicama

Nepotrebno je reći da su agencije koje se fokusiraju na usluge, kao što su merchandising, promocije u prodavnicama… još jedna kategorija koja može imati koristi od ove vrste oglašavanja.

Agencije treba da idu u korak sa trendovima i da trgovcima i brendovima ponude najbolje usluge. Međutim, dok je onlajn tržište puno inovativnih rešenja, većini oflajn marketinških rešenja potreban dodatan napor da se izdvoje tokom puta kroz police.

Standardna rešenja In Store marketinga

Kao što smo ranije spomenuli, postoji mnogo alata i rešenja koja vam mogu pomoći da promovišete svoje proizvode. Međutim, većina ovih alata i rešenja je standardna i koristi je i većina vaše konkurencije.

  1. Oznake na policama
  2. Promocije u vidu smanjenja cena
  3. POS materijali
  4. Promocije sa uzorcima proizvoda

Najčešće viđamo POS materijale:

POS materijali, predstavljaju alate koji se koriste za promociju proizvoda i povećanje vidljivosti brenda na prodajnom mestu. To uključuje promotivne materijale poput postera, natpisa, pop-up stolova, i drugih marketinških alata koji se postavljaju u blizini proizvoda na policama.

Jedan od najefikasnijih načina korišćenja POS materijala je postavljanje atraktivnog, prepoznatljivog brendinga i dizajna koji će preusmeriti kupce na sam proizvod.

Neki od najčešćih tipova POS materijala uključuju:

Reklamne police – ovi stolovi  se obično postavljaju na kraju polica ili ispred kase kako bi privukla pažnju kupaca. Mogu se koristiti za postavljanje proizvoda na gomilu ili za prikazivanje proizvoda u kutijama.

Natpisi i baneri – ovi materijali se mogu postaviti na policama ili na zidovima kako bi privukli pažnju kupaca i ukazali na posebne ponude ili proizvode.

Pop-up stolovi – ove stolove možete postaviti na prometnim mestima u trgovini, poput kase ili ispred trgovina. Tako se privlači pažnja kupaca na proizvod i pružila im prilika da ga bolje upoznaju.

Promotivne akcije – ove akcije uključuju razne ponude koje kupce podstiču na kupovinu proizvoda. Mogu uključivati sniženje cena, poklone uz kupovinu ili nagradne igre.

Uz pravilno korištenje POS materijala, brend može poboljšati vidljivost svojih proizvoda i privući pažnju kupaca. To će povećati verovatnoću da kupci zaustave svoj kupovni put i pregledaju proizvode koje brend nudi. Stoga je važno da brendovi pažljivo razmotre koji će POS materijali biti najefikasniji za njihov proizvod. Tako će ih pravilno postaviti u trgovini kako bi privukli pažnju kupaca.

Pored ovoga imamo i inovativna marketinška rešenja u prodavnicama, a to su roboti, tačnije displeji za korisničku podršku. Danas postoji nekoliko robota koji mogu da dočekaju kupce na ulazu u prodavnicu, ponude pojedinosti o određenim proizvodima kupcima i usmere ih do određenog prolaza.

Zaključak

Zaključujemo da je in-store marketing ključan za uspešnu prodaju proizvoda u marketima. Zaustavljanje kupaca je jedan od glavnih ciljeva, jer je to ključni korak u podsticanju kupovine. Kroz analizu ciljne publike i prilagođavanje marketinških strategija u skladu s potrebama tržišta, brendovi mogu stvoriti uspešne marketinške kampanje koje će privući pažnju potrošača i povećati prodaju.

U tome može pomoći Brand Care tim. Svakodnevno na terenu osluškujemo potrebe tržišta i pomažemo brendovima koji žele da povećaju prodaju svojih proizvoda. Tako zajedničkim snagama stvaramo dugoročni uspeh na tržištu.

About The Author

Experienced Chief Executive Officer with a demonstrated history of working in the FMCG industry. Founded and manages several successfully distribution companies in Serbia and the region. Skilled in Field Marketing, Marketing Management, E-commerce, Sales Operations, and Sales Management.