Robna marka ili brend?

Robna marka ili brend?

Mnogo se pričalo o brendu. Šta on jeste, šta nije, šta predstavlja i zašto mu se u prodavnicama okrećemo. Znamo da se većna stručnjaka iz oblasti marketing složila oko toga da je brend unutrašnji osećaj koji kupci imaju o proizvodu, usluzi ili organizaciji. Da bi se reklo da imate brend znači da za početak morate imati logo, boje, tipografiju, fotografiju, slogan koji će biti biti u skladu sa identitetom, prepoznatljivošću i vrednošću brenda. I onda se radi na svesti o brendu – to je način na koji formirate informacije koje prezentujete potrošačima o postojanju brenda.

Postoje brendovi koji ovo grade ne samo godinama, već decenijama.

Tržište nije postalo prezasićeno brendovima, ali su se sedamdesetih godina dvadesetog veka u svetu prvi put pojavile robne marke. Sve ono što su prodavali brendovi, ali po, da kažemo, pristupačnijim cenama, upakovani u boje koje su pripadale trgovinskim lancima. Proizvodi koji su tada bili prodavani pod privatnim robnim markama su uglavnom bili jaja, brašno, puter i šećer, jer su predstavljali niskoinvesticione proizvode.

Pre sasvim sigurno 10 godina na srpskom tržištu su se po prvi put pojavile robne marke. Isprva su izazivale skeptičnost i podozrivost kod potrošača. No, cena koju su imali proizvodi robnih marki je bila privlačna. Pogotovo potrošačima sa skromnijim kućnim budžetom.

Znalo se oduvek da ćemo se pre odlučiti za proizvod ukoliko je neko „izvikano“ ime koje iskače sa svakog banera, bilborda ili ga viđamo na TVu. Jer u tom slučaju znamo šta plaćamo.

Svako je u nekom momentu bio sumnjičav. No, posle prve kupovine, kada se upotrebom proizvoda ništa loše nije desilo, nije postojao razlog da proizvod ne kupimo ponovo. Moglo bi se reći da se danas za robne marke odlučuju i oni koji ne vode toliko računa o svakom potrošenom dinaru.

Situacija, 10 godina kasnije

Danas u marketima i drogerijama postoji sve više robnih marki. Svaki od lanaca ima svoj robni brend. Istina je da smo oklevali pri kupovini istih, ali cena je bila ta koja je diktirala šta ćemo kupiti.

Za svaki od brend proizvoda, postoji minimum 5 istih proizvoda iz nekog trgovinskog lanca, koji košta manje, a obavlja isti posao, ako ne i bolji.

Sve je počelo sa kućnom hemijom i papirnom galanterijom, da bismo danas imali i mlečne proizvode, pakovanja mesnih proizvoda, kafe, i da ne nabrajamo dalje. Sve ono što se može kupiti od brenda, samo za manje para.

Zašto  bismo odabrali robnu marku naspram brenda?

Ono što pre 10 godina niko nije pominjao, a što smo naučili u međuvremenu, jeste to da svaku od robnih marki proizvodi neki od brendova.

Uzećemo za primer jedan domaći brend koji proizvodi veoma skupe kreme za održavanje mladolikosti. U apotekama se čekaju posebne akcije ne bi li se došlo u posed tih pomada. A ako pročitate deklaracije sa kremica koje možete naći u jednom lancu drogerija, uvidećete da gorepomenute veoma skupe kreme možete sebi priuštiti u najobičnijem pakovanju i po vrlo pristupačnim cenama.

 

Krema koja je istog kvaliteta kao brendirana

Za nas, kao potrošače, veoma je bitno da znamo šta kupujemo. Nema svako od nas vremena da sedi i čita deklaracije i većim delom se zbog toga okrećemo ka brendovima. Ne moramo mnogo da mozgamo i sa svih strana nam serviraju čime su šamponi napunjeni kako bi nam na najefikasniji mogući način nahranili kosu, i koje će nam kreme najbolje umanjiti bore. O tome šta najbolje pere veš ili podove, nećemo ni pričati.

Postojale su priče da se za robne marke koristi druga ili treća klasa proizvoda. Nešto slično onome da se u Americi proizvodi roba za Ameriku, za Evropu i za zemlje Istočne Evrope, da ne kažemo Trećeg sveta. I to pravilo možda i važi za robu koja se „proizvodi“ u Americi, ali za robne marke to nije slučaj.

Novac menja vrednost – kvalitet ostaje isti

Sve ovo, oko kupovine brenda, moramo primetiti da u poslednjih nekoliko meseci, sa promenom vrednosti novca, dobija u potpunosti novu dimenziju.

Potrošači su se edukovali po pitanju robnih marki, i sada već imaju i svoje favorite. Ne prezaju od toga da kupe proizvode robnih marki, posebno onih koji su na tržištu veoma dugo, jer su stekli poverenje u njih. Mimo činjenice da im veruju, potrošači znaju da ti proizvodi imaju možda i bolji kvalitet od brenda zato što su standardi za robne marke malčice viši.

I onda, kada znate da cena nije merilo kvaliteta, zašto se ne biste odlučili za robnu marku? Ne postoji apsolutno ni jedan razlog.

Brend kao robna marka

Dobro ste pročitali. Postoje brendovi koji imaju svoje robne marke. To su slučajevi kada brend nema dovoljno proizvodnih kapaciteta i robu za svoj portfolio preuzima od proizvođača kojem je određeni proizvod osnova.

Isto tako, postoje brendovi koji ne želeći da troše budžet na marketing, ulažu u to da po najnižim cenama svojim potrošačima obezbede proizvode vrhunskog kvaliteta.

Svaki proizvod ima svog kupca. To je činjenica. Ima onih koji će kupovati robne marke, zato što im je to ekonomičnije, a moguće je i da im više odgovara. Opet, uvek će biti i onih koji će se najradije okretati ka brendu, jer znamo da sa brendom ne kupujemo samo proizvode, nego neki put i sentimentalnu vrednost koju taj brend nosi sa sobom.

Sa koje god strane da se vi nalazite – bilo da ste brend koij želi svoju robnu marku, bilo da već imate svoju robnu marku a ne znate kako da je plasirate – naš tim vam tu sasvim siguno može pomoći. Nama je kreiranje strategija i prodaja osnova, a komunikacija sa potrošačima i prodavcima jaka strana. Koncipiranje prodaje i određivanje kapaciteta neophodnih za pokrivanje tržišta deo je plana koji možemo kreirati za vas. Zato nas možete kontaktirati u bilo kom trenutku i očekivati da ćemo pred vas izaći sa najboljom mogućom procenom i predlogom koji će unaprediti vašu prodaju, kao i protok robe na terenu.

 

About The Author

Experienced Chief Executive Officer with a demonstrated history of working in the FMCG industry. Founded and manages several successfully distribution companies in Serbia and the region. Skilled in Field Marketing, Marketing Management, E-commerce, Sales Operations, and Sales Management.