Alkoholna pića i pelene ista target grupa?

Alkoholna pića i pelene ista target grupa?

Cross merchandising je maloprodajna marketinga praksa zajedničkog prikazivanja proizvoda iz različitih kategorija, kako bi se podstakla dodatna kupovina proizvoda a time i generisao dodatni prihod. Glavni cilj ove strategije je povezivanje različitih proizvoda koji se međusobno dopunjuju ili se logično mogu koristiti u saradnji. Ova strategija takođe ima za cilj poboljšanje ukupnog korisničkog iskustva omogućavajući im da preuzmu srodnu robu na istom mestu, umesto da troše vreme u potrazi za njima.

U daljem tekstu se nalaze nekoliko primera koji su maloprodajni objekti iskoristili kako bi svoje kupce više aktivirali u samom procesu kupovine određenih proizvoda.

1.Kombinacija artikla koja predstavlja konačnu misiju kupca

Prodavnice alkoholnih pića u potpunosti koriste ovu strategiju, kombinajuću pozicije alkoholnih pića zajedno sa grickalicama, popus čipsa i kikirikija. Takođe primer može biti i zajedno izložena, unapred upakovana zelena salata, paradajz, krastavac kako bi pomogli kupcima da imaju sve na jednom mestu za salatu.

Za primenu ove strategije neophodno je poznavati želje i potrebe svojih kupaca, kako bi se na osnovu njih kreirale željene kombinacije proizvoda.

2. Neočekivana prilika za unakrsnu trgovinu

Pre nekoliko godina, prodavnice Tesco u Velikoj Britaniji shvatile su da su veliki deo ljudi koji kupuju pelene zapravo muškarci. Saznavši za ovaj fenomen, prodavnice su počele da prikazuju pivo i grickalice pored pelena i odmah su doživeli porast prodaje.

Ova kombinacija piva i pelena dokaz je da ćete, kada pažljivo pregledate podatke o prodaji, istraživanjima i ličnostima kupaca, uočiti veliki broj mogućnosti unakrsne trgovine.

 

3.Olakšajte kupovinu kupcu

Buehler’s Fresh Foods u SAD-u prodavao je uređaj za uklanjanje koštica iz višnji pored kesa sa višanjama. Nakon toga dogodio se rast prodaje uređaja, bili su zabeleženi izuzetni rezultati i po pitanju prodaje višanja i samog uređaja, i ako je taj uređaj postojao i pre, rast prodaje došao je tek nakon što su kupci uočili primenu i upotrebljivost samog uređaja.

Svaka pozicija u maloprodajnom objektu iziskuje puno truda i ulaganja, zato je još važnije da svaka pozicija uvek bude dopunjena na pravilan način i istaknuta u odnosu na konkurenciju, kako ne bi došlo do pojave izgubljene prodaje.

Svaka startegija cross mercahandising-a zahteva da vrlo dobro poznajete svoje kupce, njegove navike i način razmišljanja, kako bi mogli da ga preduhitrite u njegovim potrebama ili mu stvoriti nove.

About The Author

Experienced Chief Executive Officer with a demonstrated history of working in the FMCG industry. Founded and manages several successfully distribution companies in Serbia and the region. Skilled in Field Marketing, Marketing Management, E-commerce, Sales Operations, and Sales Management.