Korišćenje tehnologije u merchandisingu

Korišćenje tehnologije u merchandisingu

Merchandising je jedan od najvažnijih elemenata u retail industriji. Već smo pričali o tome kako je kreiranje strategije naša svakodnevnica i pomoću njih privlačimo kupce i ostvarujemo ciljeve. Naši ciljevi su, naravno, prodaja proizvoda i to sve kroz odgovarajuću prezentaciju robe.

U današnjem digitalnom svetu, tehnologija sve više uzima primat u gotovo svakoj industriji, uključujući i FMCG sektor. Pričali smo o digitalizaciji koja olakšava kupcima kupovinu, a šta je sa nama sa druge strane ? Primena tehnologije u merchandisingu zahteva razmišljanje van okvira. To znači da se prilagođavamo novim trendovima i promenama u ponašanju kako brendova, tako i kupaca.

U ovom blog postu ćemo razmotriti prednosti i izazove korištenja tehnologije u merchandisingu. Kao kompanija koja svakako koristi softverska rešenja u poslovanju, razumemo njihovu važnost u unapređenju poslovanja i stoga želimo da podelimo svoje znanje i da približimo rad Brand Care tima.

Prednosti korišćenja tehnologije u merchandisingu

Korišćenje tehnologije u merchandisingu ima brojne prednosti, a jedna od najznačajnijih je brža i preciznija analiza prodaje. Uz pomoć softvera za praćenje prodaje, brendovi mogu dobiti detaljan uvid u prodajne trendove i navike potrošača u realnom vremenu. Ove informacije omogućavaju brže i efikasnije reagovanje na promene u potražnji, poboljšanje ponude proizvoda i optimizaciju poslovanja.

Druga prednost je bolje upravljanje zalihama i smanjenje gubitaka. Pravilnom analizom omogućavamo praćenje kretanja proizvoda u svim fazama, od skladištenja do prodaje i na taj način se može sprečiti gomilanje neprodavanih proizvoda. U isto vreme eliminišemo gubitke i povećavamo efikasnost i profitabilnost poslovanja.

Merchandiser u prodavnici Ono što je najvažnije za nas jeste da povećavamo efikasnost merchandising tima. Uz pomoć softvera i aplikacija, merchandiseri mogu brzo i jednostavno izveštavati o svojim aktivnostima i problemima na terenu, a menadžeri mogu pratiti njihov rad i pružiti im potrebnu podršku i savete.

 

Ovo značajno smanjuje vreme potrebno za obavljanje administrativnih poslova i omogućava da se više pažnje posveti stvaranju kvalitetnih i personalizovanih iskustava kupaca.

Tako dolazimo do personalizovanog iskustva za kupce. Analizirajući sve dobijene podatake o potrošačima, brendovi mogu stvoriti personalizovane ponude proizvoda i usluga koje odgovaraju specifičnim potrebama kupaca. Ovo značajno povećava njihovo zadovoljstvo i lojalnost prema brendu.

Konačno, korišćenje tehnologije omogućava bolje planiranje prodajnih kampanja. Kako već duže vreme koristimo softvere, imamo mogućnost da analiziramo trendove i predvidimo moguća odstupanja i samim tim prilagodimo svoje kampanje i promocije. Ovo značajno povećava efikasnost marketinških aktivnosti i utiče na rast prodaje i profita.

Izazovi korišćenja tehnologije u merchandisingu

Korišćenje tehnologije u merchandisingu može doneti brojne prednosti, ali to sa sobom nosi i određene izazove.

Jedan od najvećih izazova jeste potreba za obukom i edukacijom zaposlenih. Uvođenje novih tehnologija u proces rada zahteva novi set veština i znanja, te je stoga neophodno obezbediti obuku za sve zaposlene. Visoki troškovi implementacije i održavanja softvera predstavljaju drugi izazov koji se javlja prilikom korišćenja tehnologije u merchandisingu. Potrebno je uložiti značajna finansijska sredstva kako bi se softver implementirao i održavao na najvišem nivou.

Zatim imamo i integraciju sa postojećim sistemima, što često može dovesti do nekompatibilnosti ukoliko su prethodno uvedeni sistemi komplikovaniji.  Konačno, zaštita podataka o kupcima i njihova privatnost su izazovi koji su uvek prisutni u bilo kojoj industriji koja koristi tehnologiju. Potrebno je obezbediti adekvatne mere zaštite i osigurati da se podaci o kupcima koriste samo u skladu sa zakonskim regulativama.

Sve ove izazove je moguće prevazići uz pravilan pristup i stručnu podršku, što će omogućiti kompaniji da maksimalno iskoristi prednosti korišćenja tehnologije u merchandisingu.

Kako naša kompanija koristi tehnologiju u merchandisingu

Brand Care prepoznaje značaj korišćenja tehnologije u merchandisingu, te smo od samog početka poslovanja implementirali softver za slanje izveštaja u realnom vremenu klijentima.

Ovim softverom omogućavamo uvid u sve relevantne informacije o prodaji i zalihama robe, kao i da prate efikasnost merchandising tima.

Takođe, integrisali smo ovaj softver sa našim sistemima za upravljanje zalihama i prodajom, čime smo postigli bolje planiranje i upravljanje zalihama robe. Samim tim smanjili smo i gubitake. Zaposleni u našoj kompaniji su prošli obuku za korišćenje softvera i na raspolaganju su im naši stručnjaci za podršku u svakom trenutku.

Ovim putem stvaramo konekciju sa klijentima i pružamo najbolje moguće iskustvo i povećavamo efikasnost našeg tima.

Zaključak

Uz sve prednosti koje tehnologija donosi u merchandisingu, postoji nekoliko izazova sa kojima se kompanije susreću prilikom implementacije ovih rešenja.

Međutim, naša kompanija se uspešno nosi sa ovim izazovima, koristeći softver za slanje izveštaja, kao i obukom zaposlenih da uvek budu u toku sa trendovima.

Brand Care se ponosi svojim naprednim pristupom i personalizovanim rešenjima za svakog klijenta i uvek idemo ka tome da idemo u korak sa tehnologijama.

 

About The Author

Experienced Chief Executive Officer with a demonstrated history of working in the FMCG industry. Founded and manages several successfully distribution companies in Serbia and the region. Skilled in Field Marketing, Marketing Management, E-commerce, Sales Operations, and Sales Management.