Snek barovi – ključne strategije za uspešan merchandising

Snek barovi – ključne strategije za uspešan merchandising

Kao merchandiseri koji su konstantno na terenu, imamo naviku da posmatramo trendove i da skupljamo podatke sa terena. Tako sebi olakšavamo dnevne aktivnosti, i ujedno ostvarujemo targete koje smo definisali zajedno sa klijentima. Jedna od kategorija koja nam je posebno privukla pažnju jesu snek barovi. Da bismo mogli da obrazložimo jasnije zašto, hajde da se osvrnemo na samu suštinu snek barova i razumemo njihov značaj u prehrambenoj industriji.

Snek barovi su mali raj za sve ljubitelje brze hrane i grickalica. Njihova popularnost nezaustavljivo raste iz dana u dan. Praktični, pružaju zadovoljstvo svima koji žele trenutak uživanja bez mnogo čekanja ili pripreme. Gledajući sportiste na terenu koji na pauzama uzmu jedan snek bar kako bi obnovili energiju, među ljudima u pokretu, studentima, i mnogim drugim pojedincima koji traže brzi i zasiti zalogaj, činjenica je da ova kategorija sve više uzima primat u našim životima.

Ako posmatramo vrednosno učešće, prema istraživanju RetailZoom, primećujemo da Beograd generiše 32%, sever Srbije 30%, istok 20%, a sa zapada dolazi 18% vrednosne prodaje snek barova. Količinski, Beograd “nosi” 29%, sever 28%, istok 23%, a zapad Srbije 20%.

Najznačajniji kanal prodaje, kada je u pitanju vrednosna prodaja, je kanal srednjih i velikih radnji kroz koji se proda 36% kategorije. Kroz kanal malih radnji se proda 29%, hiper i supermarketi učestvuju sa 22%, a kiosci i benzinske pumpe sa 13%.

Dalje, dominantno je učešće pakovanja od 25g koji učestvuju sa 30% u ukupnim prodatim količinama. Zatim, pakovanje od 17g nosi 13% prodaje, od 30g učestvuje kao i pakovanje od 50g, odnosno 8% u prodatim količinama. Pakovanje od 38g i 57g učestvuju sa 5% i sva preostala pakovanja imaju manje od 5% pojedinačnog tržišnog učešća.

Ovo sve znači da ova kategorija postaje sve aktuelnija i spremni smo da vas provedemo kroz ovaj svet, ali sa strane merchandisinga. Bez obzira da li želite privući novu publiku, unaprediti vizuelni identitet vašeg brenda ili povećati angažovanje kupaca, merchandising ima moć da vam pomogne da ostvarite ove ciljeve.

Zašto je merchandising važan?

Kao što smo već spomenuli, merchandising igra ključnu ulogu u uspešnoj prodaji, ali šta tačno podrazumeva ovaj termin? Merchandising se odnosi na sve aktivnosti i strategije koje se primenjuju radi privlačenja pažnje kupaca, unapređenja prodaje i stvaranja pozitivnog iskustva tokom kupovine. U suštini, to je umetnost postavljanja proizvoda na način koji će privući potrošače i podstaći ih na kupovinu.

Zašto je merchandising tako važan u postizanju uspeha? Pa, zamislite situaciju u kojoj vaš snek bar ima neodoljive opcije ukusa, ali su oni neorganizovani, neprimetni ili neprivlačno izloženi. Potrošači bi mogli proći pored vaše prodavnice ne primećujući šta imate da ponudite. Međutim, uz efektivan merchandising, možete stvoriti vizuelni dojam koji će privući i zainteresovati kupce, čineći ih spremnim da isprobaju i kupuju vaše snekove.

Snek bar u FMCG industriji

U prehrambenoj industriji, gde se snek barovi svrstavaju kao brza hrana i grickalice, merchandising ima ključnu ulogu. Privlačimo potrošače i stvaramo želju za konkretnim proizvodom. Pravilna organizacija proizvoda, atraktivno izlaganje i dobra pozicioniranost snek barova u prodavnici mogu značajno uticati na odluke kupaca i povećati prodaju. Merchandising takođe pomaže u brendiranju mesta gde se snek barovi prodaju i imaju bitnu ulogu u stvaranju prepoznatljivosti na tržištu.

Strategije merchandisinga za povećanje prodaje snek barova

Organizacija proizvoda

Razmislite o najboljem načinu organizacije snek barova u prodavnici. Grupisanje sličnih proizvoda zajedno može olakšati pronalaženje željenog snek bara i pomoći kupcima da donesu brže odluke o kupovini. Možete koristiti kreativne tehnike izlaganja kako biste privukli pažnju kupaca i uz atraktivne postavke, primena boja koje privlače oči, kao i upotreba vizuelnih elemenata možete podstaknuti želju za kupovinom.

Marketing i promocija

Investirajte u kvalitetnu i privlačnu ambalažu. Estetski dobro dizajnirane ambalaže mogu privući pažnju kupaca i poboljšati prepoznatljivost brenda. Brendirajte proizvod na način koji ističe njihove karakteristike i prednosti u odnosu na konkurenciju.

Koristite marketinške strategije poput promocija, popusta i specijalnih ponuda kako biste privukli kupce i podstakli ih na kupovinu. Ovo može uključivati posebne pakete, kupovinu više proizvoda po povoljnijoj ceni ili limitirane promotivne ponude.

Dodatno, možete razmotriti i dodatne strategije, kao što su degustacija i deljenje uzoraka. Organizujte degustacije snek barova u prodavnici kako biste kupcima omogućili da probaju proizvode pre kupovine. Ovo može pomoći u stvaranju pozitivnog iskustva i podstaći kupce da se odluče za kupovinu.

Lokacija i pozicioniranje snek barova

Izaberite lokaciju za vaše snek barove koja je prometna i dostupna ciljnoj grupi kupaca. Postavite snek barove na vidljivim mestima unutar prodavnice kako bi bili primamljivi za kupce. Razmislite o postavljanju na blagajni ili na drugim strateškim lokacijama gde će biti primećeni i lako dostupni kupcima.

Implementacija ovih merchandising strategija može pomoći u povećanju prodaje snek barova. Organizacija proizvoda, atraktivno izlaganje, efektivno brendiranje, korišćenje marketinških taktika i strategije pozicioniranja mogu privući kupce, povećati vidljivost proizvoda i poboljšati ukupno kupovno iskustvo. Važno je pratiti rezultate ovih strategija i prilagođavati ih prema potrebama i preferencijama kupaca.

Razvijte planogram, odnosno raspored proizvoda na policama, koji će omogućiti optimalnu vidljivost snek barova. Postavite najpopularnije ili promotivne proizvode na očigledna mesta kako biste privukli pažnju kupaca.

Budite u toku sa novim trendovima u snek bar industriji i generalno u prehrambenoj industriji. Pridržavajte se zahteva potrošača za zdravijim opcijama, organskim sastojcima ili specifičnim dijetetskim potrebama. Implementirajte nove ideje i inovacije u svoju ponudu kako biste se istakli na tržištu.

Kombinacija ovih strategija sa prethodno pomenutim savetima i primenom merchandising principa prilagođenih snek barovima može pomoći u povećanju prodaje. Tako ćete i privući nove kupce i jačati brend. Važno je redovno analizirati rezultate, pratiti promene na tržištu i prilagođavati svoje strategije kako biste ostali konkurentni i uspešni u industriji snek barova.

Saveti za uspešnu prodaju snek barova

Prilagodite ponudu snek barova prema preferencijama kupaca

Važno je da pratite preferencije i potrebe svoje ciljne grupe kupaca. Razumite njihove želje, prehrambene navike i trendove kako biste prilagodili ponudu snek barova. Ponudite različite ukuse, sastojke i varijacije snek barova kako biste zadovoljili raznolike ukuse i prehrambene zahteve.

Redovno ažurirajte i prilagođavajte merchandising strategije

Marketinški trendovi i preferencije kupaca se konstantno menjaju, stoga je važno redovno ažurirati i prilagođavati svoje merchandising strategije. Pratite povratne informacije kupaca, analizirajte prodajne rezultate i prilagođavajte postavke proizvoda, izgled prodavnice i promotivne aktivnosti kako biste održali interes kupaca i ostali konkurentni na tržištu.

Pratite trendove u industriji i primenjujte nove ideje

Kao što smo već spomenuli, bitno je da budete u toku sa trendovima u prehrambenoj industriji, posebno u segmentu snek barova. Pratite inovacije u recepturama, sastojcima i ambalaži snek barova. Proučavajte uspešne primere iz industrije i inspirišite se njima kako biste implementirali nove ideje u svoj merchandising. Budići inovativni i relevantni, možete privući kupce i ostvariti konkurentske prednosti.

Ukupno gledano, prilagođavanje ponude prema preferencijama kupaca, redovno ažuriranje strategija i praćenje trendova su ključni faktori za uspešan merchandising snek barova. Fleksibilnost, kreativnost i praćenje promena u industriji omogućavaju vam da zadovoljite potrebe kupaca, održite interesovanje za vaše proizvode i ostvarite uspeh na tržištu snek barova.

Enervit – Kompanija dobre ishrane

Na tržištu Srbije, pored već dobro poznatih barova, pojavili su se novi učesnici na tržištu koji nam dolaze iz Italije i tamo više od 40 godina gaje strast prema sportskoj ishrani i to sve kroz naučna istraživanja gde testiraju, razvijaju, i proizvode, visokokvalitetnu funkcionalnu hranu i inovativne suplemente.

U pitanju je Enervit, kompanija dobre ishrane. Equipe Enervit je osnovan 1976. godine s ciljem promovisanja sportske ishrane i dodataka ishrani na naučno ispravan način.

Enervit protein bar

Dr Paolo Sorbini, osnivač Enervita, prepoznao je važnost ishrane i dodataka za sportske rezultate. Otvorio je put ka proučavanju ishrane i dodataka u sportu. Ova kompanija od početka rada okuplja stručnjake poput lekara, istraživača, nutricionista, biologa i tehničkih stručnjaka. Prvi projekti obuhvatali su pružanje medicinsko-naučne pomoći brzim klizačima i biciklistima na Giru Italije. Kasnije su postali poznati po obaranju rekorda u biciklizmu, kao što je slučaj s Francesco Moserom koji je 1984. godine oborio rekord brzine od 50 kilometara na sat uz podršku Equipe Enervita.

Danas, Equipe Enervit nastavlja s tesnom saradnjom sa Enervitovim centrom za istraživanje i razvoj kako bi stvarali inovativne proizvode. Ovim podržavaju modernu strategiju ishrane za postizanje vrhunskih sportskih performansi.

Znajući da u svakom momentu tokom bavljenja sportom su potrebni određeni elementi, Enervit je razvio proizvode za pre, tokom i posle bavljenja sportom. Bilo da birate ENERVIT Competition Carbo Boost Energetske barove ili Proteinske barove posle bavljenja sportom ili kao užina, sigurno je da ćete dobiti sve što je telu potrebno da se oporavi od napora.

Brand Care ima tu čast da se na tržištu Srbije sa svojim timom brine o ovom renomiranom brendu i da upravo sve pozicije budu uvek reprezentativne i u skladu sa ciljevima.

Prethodno definisanim koracima gradimo odnos između brenda i kupaca i stvaramo prepoznatljivost Enervita pri svakom ulasku u prodavnicu.

Zaključak

Merchandising ima ključnu ulogu u uspehu snek barova. Pravilna organizacija proizvoda, atraktivno izlaganje, efektivno brendiranje i promocija su neophodni za privlačenje kupaca i povećanje prodaje.

Ključne strategije za povećanje prodaje uključuju prilagođavanje ponude prema preferencijama kupaca, redovno ažuriranje i prilagođavanje merchandising strategija, kao i praćenje trendova i primena novih ideja. Stoga je ključno biti fleksibilan, kreativan i pratiti promene kako bismo ostali konkurentni i ostvarili uspeh u industriji snek barova.

Enervit je u Brand Care timu prepoznala partnera za rad na terenu. Uz našu proaktivnost, eksperimentisanje sa različitim strategijama i već dokazane odlične rezultate, njihovi proizvodi će dobiti na još većoj vidljivosti u prodavnicama širom Srbije.

Ukoliko smatrate da je vreme da merchandising deo prepustite pravom timu pišite nam na mail office@brandcaregroup.rs i mi ćemo vam rado pružiti sve informacije.

 

 

 

About The Author

Experienced Chief Executive Officer with a demonstrated history of working in the FMCG industry. Founded and manages several successfully distribution companies in Serbia and the region. Skilled in Field Marketing, Marketing Management, E-commerce, Sales Operations, and Sales Management.